wtorek, 15 maja 2018

CIASTO ZEBRA


Składniki:
  • 5 średnich jajek ( osobno białka i żółtka)
  • 1½ szklanki cukru
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowego
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao


Wykonanie:
  • białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nie przerywając  ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier, następnie po jednym żółtku cały czas miksując
  • zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu na przemian olej i wodę,
  • gotową masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy 3 łyżki mąki do drugiej 3 łyżki kakao
  • do tortownicy (26cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą , na środku wykładamy parę łyżek jasnego ciasta, następnie parę łyżek ciemnego i tak powtarzamy, aż zużyjemy całą masę
  • ciasto pieczemy około 50-60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanego do 180ºC.





Źródło: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/49-zebra

2 komentarze: