środa, 19 lipca 2017

CIASTO KAKAOWE BEZ JAJEK Z CZERWONYMI PORZECZKAMI




Składniki ( forma20x20cm) :
  • produkty odmierzamy kubkiem 300ml
  • 2 kubki mąki pszennej ( dałam pełnoziarnistą)
  • 2 łyżki ciemnego kakao 
  •   ¾ kubka cukru brązowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 ⅓ kubka mleka może być roślinne
  • ½ kubka oleju np. rzepakowego lub kokosowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • garść porzeczek czerwonych

Wykonanie:
  • do jednej miski wkładamy suche składniki czyli mąkę, kakao,( dodatkowo dodałam trochę cynamonu) cukier brązowy, cukier waniliowy, sodę oraz sól, mieszamy i odstawiamy
  • do suchy składników dodajemy mokre, mieszamy
  • ciasto przekładamy do formy 20x20 wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy porzeczki, pieczemy około 35 minut, do suchego patyczka  w piekarniku nagrzanym do 180ºC.








Źródło:  http://pinkcake.blox.pl/2012/07/Ciasto-z-czerwonymi-owocami-bez-jajek.html

1 komentarz:

  1. To połaczenie smaków musi być naprawdę super. Napisz czy porzeczki nie zmieniły smaku po pieczeniu???

    OdpowiedzUsuń