wtorek, 30 maja 2017

BROWNIE Z TRUSKAWKAMI




Składniki ( forma 21x21cm):
  • 200g gorzkiej czekolady 70%
  • 150g masła
  • 4 jajka
  • 150g cukru brązowego
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 250g truskawek

Wykonanie:
  • połamaną czekoladę razem z masłem roztapiamy np. w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia
  • w drugim naczyniu  ubijamy jajka z cukrem na jasną i puszystą masę
  • do masy jajecznej dodajemy masę czekoladowo-maślaną, miksujemy, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i solą, ponownie całość miksujemy do połączenia się składników
  • masę przekładamy do formy (21x21cm) silikonowej lub blaszanej wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu, rozcięciem ku górze układamy truskawki
  • pieczemy około 25 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu w temperaturze 180ºC.






Źródło:  http://www.marta-gotuje.pl/brownie-z-truskawkami/

6 komentarzy:

  1. O mój Panie! Nie dość że czekolada to jeszcze truskawki (btw mogłyby być trochę już tańsze). Pycha !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi o tak idealne połączenie :D pozdrawiam :)

      Usuń
  2. A tej mąki ile łyżek? A zamiast cukru brązowego może być zwykły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o już dopisuję , 3 łyżki,tak może być cukier zwykły, pozdrawiam :)

      Usuń